Tiub Fallopio Tersumbat Dan Kaedah Merawat Tanpa Pembedahan

Sebagai seorang wanita yang sudah berumahtangga, tidak lengkap baginya jika masih tidak mempunyai zuriat sendiri. Tidak semua wanita boleh hamil dengan mudah, beberapa masalah kesuburan boleh dikaitkan dengan masalah sukar hamil antaranya tiub fallopio tersumbat. Ketahui bagaimana boleh terjadinya masalah ini serta kaedah rawatan tanpa pembedahan.   


Tiub Fallopio Tersumbat


Setiap wanita dikurniakan dua tiub fallopio iaitu masing-masing yang disambungkan kepada kedua belah ovari kiri dan kanan. Setiap bulan semasa waktu subur ovum akan dikeluarkan oleh ovari (samada kiri atau kanan) dan akan melalui tiub fallopio untuk sampai ke dalam rahim. 

Jika keduanya berfungsi dengan baik, maka peluang untuk hamil adalah tinggi (jika suami/isteri tidak ada masalah lain). Jika salah satu rosak atau tersumbat dan terpaksa dibuang peluang untuk hamil adalah sangat tipis kerana bahagian yang tersumbat menyebabkan ovum dan sperma sukar untuk disenyawakan. Semestinya kita mahukan keduanya berfungsi dengan baik. 






Bagaimana Tiub Fallopio Boleh Tersumbat


Tiub fallopio yang tersumbat juga dikenali sebagai Hydrosalpinx. Ia boleh terjadi dalam dua keadaan, samada separuh atau keseluruhan. Jika ianya tersumbat separuh anda berkemungkinan boleh menghadapi masalah kehamilan luar rahim. Masalah ini amat bahaya kerana ia meyebabkan kehamilan yang berlaku di tiub dan embrio membesar ditempat yang tidak sepatutnya. Kebiasaanya embrio akan gugur di minggu ke tujuh hingga sembilan disebabkan tiub tidak lagi mampu menampung janin. Lebih parah lagi sekiranya kehamilan luar rahim ini menyebabkan kerosakan pada tiub dan menyebabkan ia terpaksa dibuang. 

Masalah tiub fallopio tersumbat ada juga dikaitkan dengan jangkitan kuman pada serviks atau rahim dan merebak ke pelvis. Kebiasaannya apabila penyakit menjadi lebih serius, anda akan terasa lemah, keluar keputihan yang berbau busuk serta demam. 


Antara sebab-sebab lain yang berpotensi menyebabkan tiub fallopio tersumbat ialah :
  • Pernah mengalami jangkitan STD, khususnya Chlamydia atau Gonorrhea.
  • Pernah mengalami jangkitan rahim disebabkan oleh pengguguran atau keguguran.
  • Sejarah pembedahan perut
  • Pernah mengalami kehamilan ektopik
  • Pernah melakukan pembedahan melibatkan tiub fallopian
  • Endometriosis


Bagaimana Tiub Fallopio Tersumbat Didiagnosis ?


Tiub fallopio yang tersumbat biasanya didiagnosis dengan x-ray, proses ini dikenali sebagai hysterosalpingogram, atau HSG. Ujian ini dilakukan dengan meletakkan pewarna melalui serviks, melalui tiub kecil. Setelah pewarna itu telah dimasukkan, doktor akan mengambil x-ray bahagian pelvis anda.


Gambarajah Proses HSG



Kaedah Rawatan Untuk Tiub Fallopio Tersumbat 


Jika keputusan x-ray mendapati tiub fallopio anda tersumbat, doktor akan mengesyorkan untuk melakukan pembedahan micro. Namun jika pembedahan micro juga tidak berjaya, doktor sarankan anda melakukan IVF yang kosnya mencecah ribuan ringgit. 







Rawatan Tiub Fallopio Tersumbat Tanpa Pembedahan


Dalam rangkaian produk Shaklee, terdapat beberapa produk yang boleh merawat masalah tiub fallopio tersumbat dan semestinya tidak menyakitkan dan kosnya tidak membebankan anda. 



Vivix





Vivix adalah minuman botanik yang kaya dengan resveratrol dan antioksidan yang tinggi yang mampu merawat penyakit-penyakit kronik termasuk masalah tiub fallopio tersumbat. Vivix mempunyai salah satu mekanisme untuk memperbaiki sel-sel yang rosak atau abnormal


OmegaGuard 






Minyak ikan terbaik dunia yang tinggi dengan omega 3 boleh meningkatkan peluang kehamilan. Selain itu ia berfungsi untuk mencegah kelahiran pra-matang, mengurangkan risiko pre-eklampsia dan mengurangkan risiko kemurungan. 


GLA Complex





GLA complex bertindak menstabilkan hormon, memastikan kitaran haid teratur dan meningkatkan kesuburan seterusnya meningkatkan peluang untuk hamil. Ia juga berperanan memastikan cecair mukus di dalam serviks mencukupi di mana akan memudahkan pergerakan sperma bertemu dengan ovum untuk disenyawakan.


Testimoni 





Rasa bersalah pulak bila tak kongsi mengenai produk promo bulan ni iaitu—–> VIVIX!

.

Vivix ni antara supplement Shaklee yang jadi fav nana forever and ever.. Sebabnya of course Vivix dah banyak beri kesan pada kesihatan nana dan keluarga..

.

Buat diri nana sendiri, seperti semua sedia maklum, nana sendiri sudah berkahwin hampir 3 tahun tetapi belum dikurniakan zuriat.. Dan nana diberi satu tips oleh seorang rakan dalam Shaklee untuk amalkan Vivix secara konsisten dengan dose tertentu untuk tujuan memperbaiki sel tubuh badan supaya bila sel badan sihat, organ sihat (rahim sihat) dan seterusnya InshaAllah mudah untuk conceive..

.

Dan Alhamdulillah, setelah beberapa lama amalkan Vivix secara konsisten, akhirnya sampai juga rezeki kami suami isteri..



Thats why untuk customer nana yang sedang cuba untuk hamil, nana sentiasa kongsikan akan kebaikan Vivix ini untuk kesuburan..
.
Kerana ianya bertindak untuk memperbaiki sel dan DNA badan kita.. Bila sel sihat, organ pun sihat.. Dan InshaAllah lebih tinggi peluang untuk hamil..
.
Bagi nana, iktiar dengan Vivix jauh lebih murah berbanding rawatan kesuburan seperti IUI, IVF dan sebagainya..
.
Biarlah kita usaha yang terbaik untuk mendapat zuriat sebagai tanda kita sendiri bersedia menerima tanggungjawab dan amanah Allah ini.. .


Untuk mereka yang masih menanti kehadiran zuriat, cubalah ikhtiar dengan Vivix.. InshaAllah dengan izin Allah, tak lama lagi anda juga bakal terima khabar gembira ini.. InshaAllah aminnn..





Saya pernah ada masalah yang kebih kurang sama sebelum ni. Tapi ENDOMETRIOSIS, bukan cyst... Tiub fallopio sebelah kiri saya tersumbat & hampir dibuang.
.
Tapi Alhamdulillah, operation berjaya. Tiub yang tersumbat tu tak dibuang.
.
Saya TTC selam 5 tahun...
.
Setahun selepas operation, saya still belum berjaya hamil. Period pun jadi tak regular.
So saya & suami tawakal dengan Vivix. Dua2 minum Vivix (saya & suami).. Tujuan utama sekadar nak dapatkan kesihatan yang optimum je. Tapi nak jadi rezeki, sebulan lepas ambil Vivix itu period mula datang balik.
Sekali je period lepas tu tak datang. Tak expect apa2 pon masa tu sbb saya ingat healing crisis ke apa ke...
.
Tapi alhamdulillah.. Januari tahun lepas saya disahkan hamil 4 minggu.
.
So apa yang saya boleh katakan, Vivix membantu dari segi memperbaiki sel2 yg rosak akibat operation tu & pada masa yang sama membantu beri energy semula kepada sel2 badan kami suami isteri.




Anda pula bagaimana ?

Hubungi lah saya segera, kerana saya benar-benar ingin membantu anda. 

Jadi tunggu apa lagi ? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.




Klik untuk Whatsapp saya


Comments

Popular posts from this blog

Cara Hilangkan Bintik Kolestrol Di Sekitar Mata Secara Semulajadi

Ovarian Cyst, Tanda dan Cara Merawatnya