Tanda Awal Kanser Serviks Dan Rawatan Alternatif

Kanser serviks atau barah pangkal rahim merupakan kanser kedua tertinggi yang sering dihidapi oleh wanita di Malaysia. Kanser serviks boleh dikesan awal sekiranya wanita tersebut peka dengan perubahan diri. Ketahui tanda awal kanser serviks serta rawatan alternatif yang boleh digunakan untuk merawat serta mencegah lebih awal.
Bagaimana Kanser Serviks Boleh Terjadi ?


Kanser serviks boleh terjadi apabila sel-sel dalam serviks menjadi tidak normal dan membiak dengan cepat. Kanser serviks boleh mengancam nyawa jika ia hadir tanpa dapat dikesan lebih awal. 


Salah satu faktor terjadinya kanser serviks adalah disebabkan oleh sejenis virus yang dipanggil Human Papillomavirus (HPV). Virus ini dipercayai menyebabkan perubahan pada sel pada pangkal rahim dan menyebabkan perkembangan kanser. 

Apakah Tanda-Tanda Awal Kanser Serviks ?


Kanser serviks biasanya tidak menyebabkan gejala sehingga ia berada di peringkat lanjutan. 

Contoh tanda-tanda awal yang berkaitan dengan kanser serviks ialah :

1. Pendarahan yang tidak normal seperti pendarahan antara tempoh haid, selepas hubungan seks, selepas pemeriksaan pelvis dan selepas menopaus

2. Kesakitan pada pelvis

3. Tidak selesa semasa membuang air kecil

4. Keletihan yang berterusan

5. Hilang selera makan

6. Hilang kawalan pada pundi kencing

7. Keluar cecair yang tidak normal dan berbau busuk dari vagina


Punca Yang Menyebabkan Kanser Serviks 


Kebanyakan kanser serviks disebabkan oleh virus yang dipanggil Human Papillomavirus, atau HPV. Terdapat banyak jenis virus HPV. Tidak semua jenis HPV menyebabkan kanser serviks. Sesetengah daripadanya menyebabkan ketuat di kemaluan, tetapi jenis lain tidak boleh menyebabkan apa-apa gejala.

Kebanyakan orang dewasa yang telah dijangkiti oleh HPV, jangkitan tersebut boleh hilang dengan sendiri. Tetapi kadang-kadang ia boleh menyebabkan ketuat genital atau membawa kepada kanser serviks. Adalah sangat penting bagi wanita untuk menjalani ujian pap smear, dimana ia boleh mengesan perubahan dalam sel-sel serviks sebelum berubah menjadi kanser.
Antara punca lain ialah :
 • Jangkitan Human Immunodeficiciency Virus (HIV).Wanita yang dijangkiti HIV sangat berisiko untuk mendapat kanser servik atau kanser pangkal rahim.
 • Herpes. Wanita yang mendapat jangkitan virus herpes pada bahagian kemaluan berisiko tinggi mendapat kanser servik atau kanser pangkal rahim.
 • Ubatan. Anak perempuan kepada ibu yang mengambil ubat Diethylstilboestrol (DES) semasa hamil untuk mengelakkan keguguran kandungan, berisiko mendapat kanser servik atau kanser pangkal rahim.
 • Merokok. Dengan merokok, ia boleh meningkatkan risiko kanser servik atau kanser pangkal rahim sebanyak empat kali ganda.Bagaimana Mencegah Kanser Serviks ?


Kanser serviks boleh dicegah lebih awal sekiranya anda mempunyai kesedaran. Lakukan ujian pap smear secara teratur kerana ia dapat mengesan kanser lebih awal. Masa yang diambil oleh sel normal untuk menjadi sel kanser adalah di antara dua hingga sepuluh tahun. Jadi jika pap smear dilakukan setiap tiga tahun, peluang untuk mengesan sel-sel yang berpotensi menjadi kanser adalah sangat tinggi. Peluang untuk sembuh juga adalah tinggi sekiranya ia dapat dirawat lebih awal.

Bagaimana Shaklee Dapat Membantu Pesakit Kanser Serviks ?Vivix Untuk Kanser ServiksDalam satu kajian klinikal yang diterbitkan pada tahun 1997 dalam “Cancer chemopreventive Aktiviti Resveratrol“, penyelidik mendapati bahawa resveratrol boleh mengganggu semua tiga peringkat kanser. 

Dr Pezzutto seorang saintis telah mencari penawar kanser sejak tahun 1979 daripada pelbagai tumbuhan dan akhirnya menyimpulkan bahawa resveratrol merupakan agen kemoterapi yang semulajadi kepada manusia. 

Resveratrol dalam Vivix telah terbukti dalam banyak kajian saintifik mampu merencatkan pertumbuhan sel kanser. 


Justeru itu Vivix membantu seperti ;

 • Merencat pertumbuhan sel kanser
 • Memelihara sel yang normal
 • Mempercepatkan proses penyembuhan
 • Meneutralkan radikal bebas sebagai antioksidan yang kuat di peringkat pertama
 • Bertindak sebagai anti-radang pada peringkat kedua
 • Menghalang pembentukan salur darah baru pada peringkat ke-3
 • Resveratrol bertindak sebagai bahan yang sensitif kepada tumor, ia menjadikan sel yang malignan lebih sensitif terhadap terapi radiasi
 • Resveratrol juga membuatkan tisu yang normal (tidak dijangkiti kanser) kurang sensitif terhadap radiasi. Ini membantu mengurangkan kesan sampingan radiasi pada tisu yang normal
 • Resveratrol membantu meningkatkan kesan kemoterapi yang membuatkan kadar lebih tinggi untuk mematikan sel kanser. Penemuan ini dilaporkan pada Mac 2008 dalam jurnal Advances in Experimental Medicine and Biology


Carotomax Untuk Kanser Serviks


Carotomax mengandungi 6 jenis karotena, ia diekstrak dari rangkaian sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan antioksida seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli, epal, kentang, minyak kepala sawit dan sebagainya.

Carotomax adalah kapsul lembut yang mengandungi karotenoid termasuk beta karotene, lycopene dan lain-lain. Pengambilan beta karotena yang kerap dapat membantu anda;

 • Mengukuhkan sistem imun
 • Melambatkan penuaan
 • Menyekat aktiviti bahan kanser
 • Menghalang pembentukan sel-sel kanser
 • Mengurangkan radikal bebas
 • Menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida

Testimoni


Anda pula bagaimana ?

Hubungi lah saya segera, kerana saya benar-benar ingin membantu anda. 

Jadi tunggu apa lagi ? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.Comments

Popular posts from this blog

Tiub Fallopio Tersumbat Dan Kaedah Merawat Tanpa Pembedahan

Cara Merawat Bartholin Cyst Dengan Berkesan